Wist je dat je heel eenvoudig je eigen kaarsen kunt maken? Leuk voor de winter als de kaarsen weer uit de kast komen, wat dacht je van je eigen citronella kaars in de zomer tegen de muggen, of gewoon voor een fijne avond op de bank met een leuk boek. Ik leg je graag uit hoe je deze kunt maken.
BENODIGDHEDEN
BEREIDING
- Vul een kleine (steel)pan met water en breng deze aan de kook. Plaats vervolgens het smeltpannetje op de pan met kokend water, zodat deze wordt verwarmd door de stoom van het kokend water.
- Doe de sojawas in het smeltpannetje en laat het langzaam smelten (au bain-marie).
- Doop de onderzijde van de lont in het gesmolten kaarsvet en plak deze op de bodem van je glaasje waar je de kaars in wilt maken. Hierdoor blijft deze straks goed in het midden staan.
- Zodra de sojawas is gesmolten, haal je het smeltpannetje uit je andere pan en laat het mengsel iets afkoelen, totdat deze aan de rand al een beetje begint te stollen. 💡TIP: Zelf zet ik het smeltpannetje op een theedoek of een onderzetter op het aanrecht.
-
Voeg de druppels van je gekozen essentiële olie(n) toe en roer zodat deze goed wordt opgenomen en wordt verdeeld over de sojawas.
- Voeg eventueel wat mica poeder toe aan het mengsel.
- Giet je gesmolten mengsel in het glaasje en laat stollen.
- Versier eventueel de bovenkant van de kaars met wat mica poeder en/of een aantal edelsteen chips.
Et voilà, een mooie avond kan beginnen!
TIPS & TRICKS
💡 TIP: Glaasjes om je kaars in te maken koop je onder andere bij winkels als de Hema of de Action. Ik raad je aan om een glaasje te kiezen dat geschikt is voor in de oven in verband met de warmte van de kaars.
💡 TIP: Bovenstaand recept is samengesteld voor het maken van een klein kaarsje (iets groter dan een waxinelichtje). Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt. Vul je glaasje met water en meet deze hoeveelheid af in een maatbeker, zoveel sojawas heb je ongeveer nodig voor het maken van je kaars. Pas indien nodig het recept aan op de door jouw gekozen hoeveelheid sojawas.
💡 TIP: Naast gesmolten kaarsvet, kun je ook een wasknijper gebruiken om je lont vast te zetten (vast te houden) in je glaasje. Er bestaan ook speciale houders waar je je lont in kunt zetten.
💡 TIP: Voeg de druppels essentiële olie pas toe, zodra de gesmolten was wat is afgekoeld. Hoe heter de was nog is, hoe meer je essentiële olie vervliegt en hoe minder sterk je uiteindelijke kaars wordt. Zonde!
💡 TIP: Is je kaars op en wil je je glaasje opnieuw gebruiken? Maak je glaasje eenvoudig schoon door deze te vullen met kokend water, waardoor het restant was smelt. Zodra het water weer is afgekoeld, stolt de was aan het oppervlakte van het water en kun je deze eenvoudig verwijderen. Nog even een doekje door het glaasje en je kunt deze weer opnieuw gebruiken. Zo kun je overigens ook je smeltpannetje schoonmaken ;)
💡 TIP: Liever een filmpje bekijken? Check de highlight 'DIY Kaars' op ons Instagram account.
*LET OP:
- Essentiële oliën verwerkt in kaarsen zijn vaak minder sterk van geur dan de synthetische stoffen die vaak worden gebruikt in kant-en-klare geurkaarsen.
- Houd rekening met huisdieren en (kleine) kinderen bij het kiezen van je essentiële oliën.
VOLG ONS OP PINTEREST VOOR MEER TIPS EN IDEEËN
_____
Disclaimer:
Het is heel belangrijk dat je 100% zuivere essentiële oliën gebruikt en je goed laat voorlichten welke oliën je op een verantwoordelijk manier kunt innemen en welke oliën je niet kunt innemen.
Er bestaat een mogelijke wisselwerking tussen medicijnen en essentiële oliën, waaronder een versterking van de bijwerking van medicijnen. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft over de implementatie van essentiële oliën in uw dagelijkse routine. Let met name op bij een (mogelijke) zwangerschap en bij gebruik van bloedverdunners, welke essentiële olie veilig te gebruiken is. Ook voor kinderen gelden aangepaste richtlijnen. Raadpleeg hiervoor een gekwalificeerd arts.
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De informatie is niet bedoeld om diagnoses te doen, niet bedoeld te behandelen, genezen en voorkomen in geval van ziekten, dan wel ter vervanging van medische raad van professionele artsen en medicijnen. Iedereen die aan een ziekte of verwondingen lijdt, dient een gekwalificeerde arts te raadplegen.
_____